søndag 14. mars 2010

Utfordring - hageplaner 2010

Ninni hadde en utfordring for en god tid tilbake som gikk ut på å fortelle hva slags hageplaner man hadde for denne sommeren. Joda, jeg kan godt remse opp både det jeg har planlagt å gjøre og det jeg absolutt ikke skal gjøre selv om jeg sansynligvis kommer til å gjøre mer av det jeg ikke hadde planlagt på forhånd, min erfaring tilsier ihvertfall det. Men okidok, her kommer remsa så får vi se om de blir realisert:

På sørsiden av huset. Her lagde jeg grusvei i fjor men her må det gjøres noe. Kanskje plante et eller anet langs veien? Lavendel? Bedet som man så vidt skimter på venstre side av bildet må også gjøres noe med. Her er det så altfor tørt og dårlig jord. Ja, hele sørsiden bærer preg av dårlig og lite næringsrik grunn. Dessuten skal jeg, på enden av grusveien (utenfor bildet) plantes alperipshekk som skal gå på tvers. Dette for å dele sørsiden opp i to "rom". Joda, jeg plantet for noen år siden alperipshekk her skjønner dere, men den gikk føyken da vi lagde nytt bad i 2. etasje og gutta kastet skrot og annet ut av vinduet og selvfølgelig rett på hekken. Jo, en liten tilføying til, klesstativet må selvfølgelig males ferdig!!!

Det lange staudebedet på vei inn til oss. Her skal jeg få røsket opp mye av de høye staudene som står bakerst og som snart har tatt helt overhånd. Tror det heter gullris eller et eller annet. Liker de ikke, ihvertfall ikke når de er fult utsprunget, altfor gule for meg, men de dekker godt da. Men husj-husj, her skal det røskes. Tok bedet på høyresiden av steintrappa i fjor og all gullrisen eller hva det heter ble revet opp og endte til slutt sine dager i steinrøysa.


Til høyre på bildet, foran det hvite gjerdet. Her skal Martinus få sitt lille rom i hagen, dog ikke stort men stort nok til å få plassert en hjemmesnekra sandkasse der. Riktignok er det samboer som tar seg av den saken, men jeg vil tro gutten(e) kommer til å kose seg der. Her har jeg bevisst ikke planet noe særlig, tror det kun står en syrin og en catalpa der. Plante noe der tror jeg ikke vil være noe vits så lenge Martinus skal oppholde seg der.

Alle pionene mine, eller ihvertfall de som har vokst seg svære, skal få ordentlige pionstøtter. Synes det er så leit å se de henger med hodet når de fakisk er på sitt vakreste. Så her blir det en liten pionstøtteinvestering.Forsøke å plante noe i bønnestativet mitt som kanskje dekker stativet. Har hatt dette stativet noen år nå og jeg har enda ikke klart å få noe til å vokse skikkelig der.

En liten ting til jeg har VELDIG lyst til å få gjort og det er ved sitteplassen utenfor kjøkkenvinduet. Der har vi lagd skiferplatting, men dumme som vi var gjorde vi det ikke skikkelig med å grave å støype så her vokser gresset mellom hellene, noe jeg definitivt ikke synes er fint. Ikke la vi duk der heller så i fjor satte jeg igang med å lette opp alle steinen slik at jeg ihvertfall fikk lagt duk under, men jeg ser jo at dette ikke vil løse problemet permanent. Men skal jeg være realist tror jeg ikke dette vil skje denne sommeren ihvertfall. Men en gang................................for for meg er dette skammens plass i hagen.

Rundt lysthuset skal jeg ha ROSER, masse roser, lavendel og riddersporer. Så en tur til Bjørke Gartneri på Kvam blir det definitivt i år også.


Kanskje ikke helt hagerealtert, men ihvertfall nesten og det er å male ferdig lysthuset innvendig, utvendig er ferdig. Og ikke minst må jeg også finne mine hvite kurvmøbler som skal være i lysthuset. Har funnet ut at bordet skal være i tre, da selvfølgelig hvitmalt og rundt, men stolene ser jeg for meg i kurvtype. Og selvfølgelig skal lyskrona på plass og den tror jeg at jeg har funnet på Bohus til en rimelig penge. Og jeg skal ha masse pelliser og annet smakens i lyshuset, så her skal det lages avleggere av pellisene jeg allerede har.

Vi må også få festet opp nytt klatresystem til lykkefunden på nordsiden av huset. Den har vokst seg langt over espalieren som den til nå har klatret i, så her må vi få opp en svææær ameringsnetting, noe jeg heldigvis har liggende på lur bak anekset. Og ny bue til caprifolen må vi også få opp på nordsiden av anekset, den har selvfølgelig gått heidundas i løpet av vinteren (hvorfor selger gartneriene så simple og dårlige buer?) Skal ihvertfall få kjøpt en litt mer solid en til sommeren, kanskje noe alla den jeg kjøpte på Plantasjen forrige sommer, eller at vi rett og slett lager ny bue av armeringsmatte, tiden vil vise.

Til slutt en ting jeg absolutt ikke skal tabbe meg ut med denne sommeren og det er å så for mye valmuer. Jeg trodde jeg bare sådde LITT av valmuer i rosebedet forrige sommer jeg, men LITT ble VELDIG MYE og valmuene tok nesten kvelertak på rosene i rosebedet. Tror rett og slett jeg ikke skal kaste på valmuefrø der i det hele tatt, regner med at det dukker opp et dusin eller to der uansett etter frøslippet forrige sommer. Så istedet for å så blir det vel heller til at jeg må dra opp masse valmuebebiser.


Så da har dere fått mine hageplaner og da gjenstår det å se om alle blir realisert.

15 kommentarer:

Tove sa...

Spennende planer :-) Lykke til.

Anita sa...

Her var det mange planer, men spennende planer da!!
Skal bli kjekt å følge med endringene i hagen din!

Anita

Elsa sa...

Tusen takk for koselig besøk og kommentar i bloggen min:)
Her var det mange spennende planer for sommeren. Skal bli kjekt å følge med. Selv har jeg ikke lagt noen planer enda, men det ligger noen langt bak i hodet da;)

IngunnBW sa...

Nå kommer det (om mulig) til å bli enda finere i haven din Lene :) Tenk alt du har fått til på kort tid; er kjempeimponert! Alt er så gjennomført og harmonisk, både former og farger. Du har virkelig en have du kan være stolt av :)

Evelyn sa...

Hei .. oi du har mange planer.. gleder meg til å se hvordan de går med deg fremover .. hagen din ser nå veldig fin ut fra før da.

Ha en flott mandag:)

Solveig sa...

Hadde jeg hatt en slik flott hage, hadd jeg trodd jeg var ehlt ferdig for flere år fremover:O)))) Men jeg vet jo at det ikke er slik. En hage blir vel aldri helt ferdig.... Takk for titten - skal bli kjekt å følge dine prosjekter!
Ha en flott uke!

Klem fra Solveig

Linda sa...

Spennende. Synes hagen din ser helt strålende ut jeg. Det er det som er moro med hage, man blir aldri helt ferdig. Men så er det jo sånn også at det er kun oss selv som ser det vi ikke har gjort. De som besøker oss ser kun hva vi har gjort og som regel ikke hva vi ikke har gjort.Lykke til.

Huset på landet sa...

Dere har jammen en flott hage allerede! Blir spennende å følge deg videre. Kjempefin blogg!
Lykke til.
Line

Margrethes hus og hage sa...

Må bare si at du har en utrolig flott hage!
Mange spennende planer det blir artig å følge med på :)

Hilsen Margrethe

Laila sa...

Planer er det mer enn nok av, hvordan man skal få gjennomført alt
vet ikke jeg, man får vel bare begynne og se hvor langt man kommer.
De fleste av frøene jeg fikk fra deg spirer og gror.
Ha en fin søndag, klem Laila

ide-puffen sa...

Ninas gale verden linket meg hit og det er supert. Gleder meg til å følge med hageplaner og ikke planer fra deg. Er litt slik jeg også. Når jeg starter på noe ser jeg et og annet og får nye ideer ut fra dette. hi hi det er å være kreativ vel? Jeg går inn i den første vår i det nye (gammelt:)huset og den nye (gammel:)hagen og gleder meg til å se hva som er under snøen og hvilke planter som lever her.
Ha en voksende dag.

Randi

Anonym sa...

hei, dette var kjempegøy å lese og nå starter jeg min planlegging. Har lest om deg før også men "mistet" deg igjen, nå ligger du på favoritten min. Det er så gøy å se og lese om hage, og da spesiellt hvordan du lager til bedd og ser hvordan planer blir satt ut i livet. Jeg følger deg...fremover...
mvh
J

Huset på landet sa...

Hei Lene!
Så hyggelig at du var innom bloggen min, og jeg takker for kommentaren! Det er så hyggelig med kommentarer:-)

Vi bruker lysthuset masse! Siden vi ikke har noen lun uteplass, bruker vi det også når det blåser, eller regner! Ønsket meg hvite kurvmøbler jeg, men de ble for lave, slik at vi ikke så noe ut av vinduene...
Og ja, pottene var fra Plantasjen.
Jeg elsker rosa roser!

Ha en fin dag.
Line

Nina i Paradiset sa...

Mine hageplaner er å komme på besøk til deg! :)
Rekner med at vi får låne hytta på Skeikampen og skal besøke Hunderfossen....
:))
(og jeg skal begynne å jobbe på gartneri i sommer også!)

Anonym sa...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....