tirsdag 7. juli 2009

5 favoritter i hagen!

Jeg ble for en liten tid tilbake utfordret av Vivi til å vise mine 5 favoritter i hagen. Som jeg tidligere har skrevet er det fortsatt mye som ikke blomstrer enda, men jeg tok meg en liten tur i dag tidlig og fant noen jeg liker veldig godt. Kanskje ikke de største favorittene og ikke de mest sjeldne staudene men stauder jeg liker godt. Da har jeg utelukket rosene mine selv om de største favorittene er der selvsagt, for skulle jeg hatt inkludert rosene hadde det blitt mer enn 5 favoritter og dermed en håpløs utfordring.Malva Moschata 'White Perfection' og Pion 'Sarah Bernhard'Bitte små hvite revebjeller og lys-lys rosa revebjelle

Astrantia Major 'Primadonna'

Hvem jeg skal utfordre? Hmm, må tenke litt!

16 kommentarer:

Solveig sa...

Ikke rart dette er favoritter :-) Nydelige planter! Du klarer alltid å lage så flotte bilder - de skaper stemning :-)
Ha en flott kveld.

Klem fra Solveig

Monicas Hage sa...

Vakre favoritter og vakker blogg:)

xxxl sa...

Hei:) ramla innom din blogg herforleden, la den te min liste. håpe de e ok.

Kjempe fine favoritter du he, skjønne godt at du liker disse.

Fin blogg. Skal bli morro å følge deg fremover også.

Solveig sa...

PS! Det ligger en liten utfordring og venter på deg i bloggen min! Kos deg i den herlige hagen din!

Klem fra Solveig

Mia sa...

hei,

Jeg så at du har skrevet litt om lavendel, også lurte jeg på om du kunne hjelpe meg litt. Jeg har nemlig to lavendelplanter som jeg kjøpte i år som står i full blomst som jeg har lyst til å ta stiklinger av.. Problemet er bare at jeg ikke aner hvordan man gjør det, hvor man skal klippe, hva som er en stikling osv.. Har du muligheten til å legge ut en liten steg for steg bruksanvisning? Det er sikkert veldig enkelt bare man vet det :)

Hvor lenge må stiklinger stå før de kan plantes ut sånn ca?

Lene fra Lillehammer sa...

Hei Mia! Jeg lagde en del stiklinger i mai og jeg gjorde som følger:
Klippet av ca. 7 cm lange nye skudd, drog av det meste av bladene, kun en liten topp igjen på toppen (ca. en cm topp). Stiklingene satte jeg ca. 2-3 cm ned i såjord (viktig fordi den inneholder mye sand. Evnt. bland blomsterjord/sand 1:1).
Dertter vannet jeg forsiktig, satte de i skygge i minidrivhus med tett lokk slik at de holder på fuktigheten.
Jeg lot de stå i minidrivhuset i ca. en mnd før jeg plantet de. De hadde ikke vokst så mye akkurat, men fått litt røtter. Det ser ihvertfall at de trives og har så vidt begynt å vokse.
Lykke til Mia!

Mia sa...

Tusen takk for tips, jeg tror jeg vet hvordan jeg skal gjøre det, så da får jeg krysse fingrene for at det går bra :) Har lest at lavendelen er enkel å lage stiklinger av, så en nybegynner burde kunne klare det :)

En annen ting, når jeg lager stiklinger så sent er det kanskje ikke så lurt å plante de ut i høst? Kanskje bedre å sette dem i kjelleren frem til våren før jeg planter de ut? Jeg bor i Tønsberg, så vinteren er ikke så kald, men kan være temmelig våt.

Lene fra Lillehammer sa...

Det er jeg ikke helt sikker på men jeg innbiller meg at det beste hadde vært å ta stiklinger på våren. Men dette er bare noe jeg tror da. Men kan du ikke forsøke å ta stiklinger nå da og plante de ut i midten av august, så får du se hvordan det går. Og til neste vår kan du igjen lage flere stiklinger vet du som vil få hele sommeren på seg.
Ønsker deg lykke til!

Mia sa...

Det kan godt hende at det er best, men har lest flere steder at man kan ta stiklinger i Juli også, og siden jeg er litt utålmodig ville jeg prøve det :)
Har du noen forslag til fine klatreroser som passer til lavendel? En som helst ikke blir mer enn 1,5 m høy. Den må vel plantes til våren kanskje?
Tusen takk for at du svarer på spørsmålene. Jeg har veldig lyst til å få en fin hage, men har veldig lite erfaring og kunnskap på området foreløpig. :)

Lene fra Lillehammer sa...

Dette får du nok til vet du. Men klatrerose på 1,5 mtr. høy blir verre, da må du evnt. bare klippe den ned da for klatreroser som er så korte vet ikke jeg noe om. De fleste jeg vet om blir jo fra 2mtr. og oppover. Men for å nevne noen flotte klatreroser dersom du liker samme farger som meg (lys rosa farger og i den duren) kan nevnes: Alchymist, New Dawn, Awakening (superflott), Ètude, Kir Royal, Penny Lane....ja, det finnes jo sikkert mange fler som er enda lekrere. Men alle disse blir jo desverre høyere enn det du ønsker. Men hvorfor vil du ikke ha en klatrerose som er høyere enn det da? Hvorfor ikke evnt. velge en annen type rose enn en klatrer dersom du vil ha den så kort?

Mia sa...

Ja, det er kanskje like greit med en som ikke klatrer siden den ikke skal være så høy.. Jeg tenkte å ha den inntil et gjerde, men den trenger jo ikke å klatre når det ikke er høyere.. Tar litt tid å skjønne seg på disse blomstene, men jeg tror det vil være verdt det :)

Så kanskje en kremhvit eller duus rosa passer godt? De rosene som har helt runde, ganske store knopper synes jeg er veldig vakre, vet ikke om du skjønner hva jeg mener, har kun sett bilder av de.

Lene fra Lillehammer sa...

Du tenker kanskje på de som er skålformet? Hva med Mary Rose, den er ihvertfall skålformet? Den er jo en favoritt hos meg, men har kanskje ikke dus rosa farge.
Boule de Neige synes jeg ser kjempeflott ut. Den har vistnok blomster som minner om snøballer.
PS! Jeg vil anbefale deg å kjøpe Sorlista for roser. Den bruker jeg titt og ofte og har alltid vært med meg når jeg har handlet roser.

Mia sa...

Det var skålformede jeg tenkte på ja :) Du har bilde av en som heter "Duchesse de Montebello", den synes jeg så veldig fin ut. Hvor får man kjøpt slike roser da mon tro?
jeg har bestlit sortslista for roser nå, et godt tips, takk :)

Forresten hvor på lillehammer er det du holder til? Jeg har bodd på Toten, og vært mye på lillehammer før, men driver å flytter til Tønsberg nå i sommer.

Lene fra Lillehammer sa...

Stort sett de fleste rosene jeg har har jeg kjøpt på Bjørke Gartneri i Kvam, for meg det beste stedet å kjøpe roser med størst utvalg. Der kjøpte jeg også Duchesse de Montebello. Den kjøpte jeg i vår så den har ikke fått blomster enda, men jeg vil tro det er like før forhåpentligvis.
Så heldig du er som skal bosette deg i Tønsberg, der er det jo kjempefint. Selv kommer jeg opprinnelig fra Gjøvik (jobber fortsatt der) men bor som skrevet på Lillehammer, ikke langt unna Kristin- og Håkonshall. Bare et bittelite stykke oppover Nordseterveien.

Mia sa...

Gjøvikenser ja :) Lillehammer er jo en nydelig by også da, veldig koselig der :)
Fant et bogrønt senter i Tønsberg som hadde et veldig godt utvalg i roser, men de hadde ikke akkurat den typen. De har sikkert mange andre fine :) Må nok ta en tur dit til våren ja, nå er jo sesongen over.
Kommer helt sikkert til å følge med videre i bloggen din, er jo så mye tips og inspirasjon å finne :)

Ninni sa...

Søte favoritter :) Sarah Bernhard er bare helt vidunderlig skjønn. Farmor hadde den i haven, den var enorm!