torsdag 29. mai 2014

Dagen i dag…

Beste dagen på lenge med strålende sol og varmt vær, så i dag har jeg rett og slett fått gjort MASSE i hagen. Så og si alt jeg har sådd har omsider kommet i jorda, så nå blir det snart bare kosing og luking. Eller noen planer har jeg jo, men de får komme etterhvert. Nedenfor er hagen slik den er nå da.

Utenfor kjøkkenvinduet i dag tidlig. Her er jeg veldig godt fornøyd nå og jeg har stort sett bare stauder med hvite blomster her, bl.a. duppsoleie, hesperis og hosta.

049

009

Tatt for ca en time siden og solen er borte her. Men en trivelig plass å sitte for å kjøle seg ned litt. Har forøvrig plantet en erteblomst i den ene hvite espalieren i dag, tror det blir flott og ikke minst kommer det til å lukte godt. Tiligere haddde jeg en clematis her, men den overlevde bare en sesong. Revebjeller kommer det også til å være masse av her ser jeg.

018

Sørsiden av huset. Et problembed med andre ord. MEN for første gang ser det ut til at det blir riktig så flott her, men tiden vil vise. Men masse sol og bed inntil en sørvegg er IKKE det optimale, but I never give up!

020

Det er også her vi har klessnora vår…

021

Hesperis violet er rett og slett dritflott! Denne sådde jeg i fjor, men da blomstret ikke noe annet enn hesperis alba. I forfjor hadde jeg en flust av den hvite i det ene bedet ved lysthuset og det var så sinnsykt flott. Ikke minst blomstret de utrolig lenge. I år har jeg plantet både hvite og lilla ved lysthuset så jeg håper det blir noe blomsring i år, men tviler vel sterkt. Når det gjelder haging må man være veeeldig tålmodig.

022 023

På sørsiden har jeg også plantet en flott lys rosa syrin (jepps, de som kjenner meg vet jeg er glad i rosa og pastellfargede planter).

025

Litt fra den “hvite sitteplassen” – detaljer! I rosebua klatrer en klatrehortensia. DEN er treg til å vokse, men det er faktisk vært den eneste som har overlevd der av alt jeg har plantet der. Nå har jeg hatt den i 3 sesonger. Joda, de når vel toppen til slutt.

026 028

Her må jeg også investere i ny sittegruppe, ihvertfall stoler/sofa. Takket være kråka eller skjæra har den begynt å ødelegge kurvmøblene som er her. Og egentlig er jeg litt glad for da har jeg en god unnskyldning for å kjøpe disse…

9920200_beatricesofagrhvitmiljo_2

De små bedene ved sitteplassene blir nok flotte i år også som alle andre år og snart blomstrer sjærsmin-hekken bak gjerdet. Det lukter godt det!

050

Her er bedet tatt i fjor…

254[3]

Svinger man til venstre for bedet her, kommer man til utedassplassen. En flott overraskelse man møter når man runder hjørnet her er en selvsådd clematis som har vokst seg oppover hele hurdalsrosa. Så utrolig gøy! Under hurdalsrosa vokser hasselurt og stortrives i skyggen.

052 051

053

Her vokser både det ene og det andre oppover veggen og utedassen er snart dekket av en klatrehortensia jeg plantet der for mange år siden…

054055 056

På baksiden av utedassen lar jeg stauder og markblomster vokse om i hverandre. Her er jeg glad at det i det hele tatt vokser da det tidligere stod et svært tre her og under så og si hele bedet er det masse svære steiner. Er jeg riktig så heldig dukker det opp masse flotte akeleier som i fjor. De var gørflotte og var så og si helt svarte…ahh, me like! Og de svarte akeleiene sammen med rugosa var helt superlekkert. Nedenfor er bildet jeg tok av rogosa og akeleier i fjor. Lekkert ikke sant? Helt til høyre ser man en utrolig flott og svær hosta som jeg tok med meg fra hytta på sørlandet, hytta som desverre er solgt.

026[3]

034

Litt rundt omkring oppi hagen…

033

Barna på vei inni “skogen” i hagen…

036

Epletreet er superflott nå, men det har allrede begynt å avblomstre og det vil jeg helst ikke da jeg liker det best slik…

037

“Solplassen”! Bedet nedenfor etablerte jeg i fjor, så her må man nok bare ta tiden til hjelp. Men flott tror jeg det blir til slutt.

031 032

Hekken (junisøtmispel), mot den gamle postkassadøra, klippet jeg i dag slik at den blir litt mer fyldig. Flott med syrinen som blomstrer nå forresten.

046

I “fuglehus-bedet” lagde jeg for noen år siden masse alperips-avleggere. Disse har jeg brukt som kanting langs bedet og nå begynner det å bli bra det også.

040

Det ene bedet ved lysthuset. Det er forøvrig her jeg har planet lilla og hvite hesperis.

039

Her er de hvite hesprisene ved lysthuset som jeg tok sommeren 2012…

008[2]

011[3]

Vel, det blir nok bra her om en liten stund, selv om det ser ok ut nå også da. Her fungerer Egbert som linselus ser jeg.

041

047 042

Nei, fy søren, dette har vært en flott dag altså, storkost meg selv om jeg er rimelig jordete etter dagens hageøkt!

044

Jeg HADDE egentlig ikke tenkt å lage flere bed nå, men jeg har lyst på litt mindre grus og gårdsplass, så den som ser nøye etter på bildet nedenfor, kan kanskje se at jeg har lagd et nytt omriss foran armeringsgjerdet? Det betyr bare en ting: NYTT BED!

057

Nedenfor det nye bedet har jeg tenkt å plante et par buskevekster. Lene liker det intimt!

4 kommentarer:

Bestemors hus sa...

Det er bare en ting å si, nydelig hage...ha en fin kveld...

Lu sa...

Сад-мечта!!!!Очень красиво!!!!

toves sammensurium sa...

Å hjelpes for et lite paradis!
Du har virkelig fått det flott rundt deg,og jeg ble ekstra ivrig når jeg ser grusgangen din for i dag har jeg planer om å legge grus her hos oss også,så sant vi får tilbake varebilen fra verksted???
Utrolig mange fine detaljer hos deg og jeg kan bare forestille meg hvordan du må kose deg her!!!!
veldig inspirerende innlegg,et skikkelig kick som passet bra akkurat i dag!!!
Nyt helgen videre!
Toveklem :)

Underberget sa...

Her var det mange fine bilder fra hagen deres! Så utrolig frodig og variert du har det! Mange flotte bed og så fint det var med rullestein ved grusgangen. Håper sørvegg bedet ditt blir vellykket i år:-) Ja, det har vært noen fantastiske dager på Østlandet nå. Jeg har for det meste bare latet meg i sola... Men det er alltid noe å gjøre, snart må det lukes litt og malekosten må også svinges.
Ha en forsatt fin langhelg:-)
Klem fra Berit