tirsdag 1. april 2014

Vaniljekranser!

Hei og takk for mange gode kommentarer på siste innlegg, det varmer. Desverre har jeg ikke hatt tid til å få besøkt dere da vi har holdt på med årsavslutning på jobb og det har gått i ett hele tiden.

Først vil jeg svare deg anonyme som lurer på om pus spiser noe av plantene mine. Det må jeg svare nei på, med unntak av kattemynte som jeg har noen steder i hagen. Men det går helt greit liksom. Du får kjøpe kattegress, kanskje pusen holder seg til den. Men katter spiser vel planter pga fordøyelsen, så det er vel ikke så mye å få gjort med det kanskje.

Vil forresen vise bilde av min pellis mårbacka. Den er fra 2010 og har blitt svær, faktisk rager den 60 cm i høyden og må vel være den høyeste jeg har hatt hittentil.

006

Og til slutt legger jeg selvsagt ved oppskriften på disse utrolig gode vaniljekransene. Tror jeg har lagt på meg et par kg i helgen for disse klarer man nesten ikke å slutte å spise. Nam-nam! Oppskriften dekker 3 store stekebrett.

62,5 meierismør

2,5 dl h-melk

25 gr fersk gjær

1 lite egg

1 dl sukker

1/2 ts salt

325 gr hv.mel

2 ts kardemomme

VANILJESMØR:

100 gr romtemperert meierismør

5 ss melis, strøkne

2 ss vaniljesukker, strøkne

Pensling og pynt med sammenhvispet egg og masse perlesukker

005

Smelt smøret i kasserolle. Tilsett melk og la væsken bli fingervarm. Trekk kasserollen fra varmen.

Smuldre gjæren i en stor bakebolle. Tilsett væsken, egg, sukker, salt og kardemomme. Rør dette sammen til gjæren er oppløst.

Rør inn mel til en jevn, myk og smidig deig (jeg elter den i kjøkkenmaskin i ca. 10 min). La heve lunt under plast i minst 30 min, til dobbel størrelse.

Rør sammen smør, melis og vaniljesukker til fyll.

Elt den hevede deigen lett sammen. Kjevle den ut til en firkantet leiv, ca. 45x45 cm stor. Smør vaniljesmøret utover hele deigen og brett den over til dobbel. Bruk pizzahjul eller annet og skjær leiven i ca. 1 cm tykke strimler fra kortsiden. Snurr strimlene og form dem til kranser som legges på stekebrettet dekket med bakepapir. La dem heve i ca. 15 min.

Forvam stekeovnen til 250 gr. Pensle kransene med egg og dryss over godt med perlesukker. Stek dem midt i ovnen i ca. 7 min. Avkjøles over rist.

Bon apetit!

 

3 kommentarer:

Fjordheim sa...

Høres helt herlige ut de vaniljekransene.
Må nok prøve de en dag :)

liven sa...

Det var jo en staselig pellis ja!
Og vaniljekransene hørtes knallgode ut, synd jeg er så lite flink med gjærbakst...men jeg er jo veldig glad i hjemmebakt da :)
Kjøkkenet ditt blir så fint...jammen er det litt av en jobb, men et flott resultat.
Ønsker deg en fin aprilmåned

Mira sa...

Vaniljekranser høres godt ut.
Må visst spare på oppskrifta di, Tusen takk.

Katter spiser gjerne gress, og gulper opp hårballer, greier min nå når han røyter .for at han skal slippe unna med mindre hår i magen.
De kan jo ha vondt i magen av andre grunner også, eller trenge noe fra gresset, mineraler vitaminer,
Inne spiser min katt elefantfot planten viss han får tak i den.

Og viss katter bare er inne er det greitt å så litt gress i ei potte, trenger ikkje være "kattegress", ingen gresssort heter egentlig det salgtriks).

Flott kjøkken du har, har også måtta nøye meg med å male kjøkkenet.
Så utrolig fine Pelargonier du har,

God påske Klem,