tirsdag 1. januar 2013

Har du lyst på frø av meg?

Etter vinter kommmer vår og for meg er våren allerede i tankene og planleggingen er i gang. Nå gleder jeg meg stort til at dette vil møte meg når jeg kommer ut i hagen…

hage1

hage2 hage3

Kos i lysthuset…

lysthus2

Da vi kjøpte huset vårt i 2004 bestod hagen kun en svær plen, et par ripsbusker, et gammelt epletre og noen brudespiraer. Så det er ikke til å legge skjul på at å få opparbeidet hagen slik den er i dag har tatt mange sesonger med jobb, slit, vond rygg og blodblemmer. Ikke minst tar haging tiiid for planter bruker tid på å etablere seg og å vokse seg svære. Haging er også et prøveprosjet, for det kan gå mange sesonger før man får et tilfredsstillende resultat; planter må flyttes og byttes ut før det blir bra. Jeg lover jeg har prøvet og feilet maaange ganger før jeg har blitt fornøyd. Og fremdeles er det masse jeg ikke er fornøyd med, bare så det er sagt.

hage4

Men gleden meg haging er at den titt og ofte gir deg de største overraskelser i form av samplantinger som virkelig har gitt positive resultater og også planter man hadde glemt man hadde (hihi). Desverre er det ikke alltid slik og da er det bare å grave i vei og flytte. Men slik er haging, men gøy er det. Man kan vel kalle det et evigvarende prosjekt.

[022%255B2%255D.jpg] [024%255B2%255D.jpg]
[033%255B2%255D.jpg] [048%255B2%255D.jpg]

Neste sesongs “store” prosjekt er å få lagt nytt grusdekke på veien oppi hagen og gammel teglstein, som jeg fikk tak i i fjor, skal lages som er ramme mellom grusen og rosehekken…

prosjekt

Vi må få fjernet mye av grusen som allerede ligger her for her er det blitt gjort altfor dårlig grunnarbeid og grusen er altfor “fin”. Dette har resultert i altfor mye ugress i grusen og det er ikke noe særlig fint.

Mye av det jeg har av planter i hagen er frø jeg har sådd selv. Jeg kjøper alltid frø fra utlandet da det er mye billigere. I år har jeg vært meget moderat i frøbestillingen da jeg egentlig ikke har plass til så altfor mye mer, men en liten bestilling til Morgan&Thompson ble det da.

Hesperis matronalis (jeg sådde den hvite i fjor og ble så superfornøyd med denne. Den blomstret hele sommeren og til langt ut på høsten. Jeg tror det vil bli fint og plante disse sammen).

hesperis

Lavatera trimestris 'Dwarf Pink Blush'. Denne har jeg hatt før og er et must i min hage. Helt sinsykt vakker.

Lavatera trimestris 'Dwarf Pink Blush'

Delphinium x cultorum Centurion Rose F1 Hybrid

Delphinium x cultorum Centurion Rose F1 Hybrid 

Tomato Suncherry Premium F1 Hybrid

Suncherry Premium F1 Hybrid

Tomato Golden Sunrise

Tomato Golden Sunrise

Carrot Sugarsnax 54 F1 Hybrid    Carrot Yellowstone

Carrot Sugarsnax 54 F1 Hybrid Carrot Yellowstone

Jeg har også en igjen en del frø jeg kjøpte i fjor og også en del jeg høstet inn, så jeg regner med at det blir en del spirer i år også. Intet unntak denne sesongen heller ser det ut til.

Jeg har også en del fra forrige sesong som jeg ønsker å gi bort dersom det er noen som ønsker det. Dette er frø jeg har til overs og som jeg ikke trenger flere av. Jeg vet ikke hvordan kvaliteten er på disse, men jeg regner med at de er brukbare da de er blitt oppbevart kaldt. Gi meg en tilbakemelding dersom noen av de skulle være av interesse.

Geum Chiloense ‘Lady Stratheden’

Lychnis x haageana

Lavandula angustifolia ‘Lady’

Aquilegia vulagaris ‘Magpie’

Achillea clypeolata

Lunaria biennis ‘Violet’

Myosotis sylvatica – rosa forglem-meg-ei

Lupin ‘Pink Fairy’ – denne lukter himmelsk!

Petunia double cascade orchid mist

Eucalyptus nicholii (min er blitt ca. 40 cm høy og lukter deilig).

 

16 kommentarer:

Furulunden sa...

Så hyggelig gjort av deg. Jeg kan tenke meg litt av lupinen "Pink Fairy", Myosotis sylvatica og lunnaria biennis. Min adresse er: Mette Gry Larsen, Solhjulet 18, 1671 Kråkerøy

krepsemor sa...

Du har en vakker og frodig hage, akkurat så "vill" og sjarmerende som jeg liker det!
Jeg kjenner meg veldig igjen når du nevner planter du ikke visste at du hadde, he-he! Selv har jeg kjøpt frø og sådd planter jeg har fra før! Da har du ikke mye kontroll :)
Jeg kunne også godt tenkt meg litt av lupinen `Pink Fairy`, og også Petunia double cascade orchid mist! Den var dritlekker!
Nå går det rette veien mht vår og sommer! Sola har "snudd"! Jeg har også planer om å lage grusganger i år, og gleder meg til å ta fatt!
Godt nytt år, Lene!
Rigmor Tronstad, Tuskogen 27, 6222 Ikornnes

Bestemors hus sa...

Hei og godt nyttår...Jeg er også hagegal og ta de frøene du er villig til å sende meg...:)Jeg sender deg en overraskelse i posten som takk for frøene...:)Anne Indergaard 7270 Dyrvik

hill`s interiørblogg sa...

Når jeg ser innlegget ditt... som jeg lengter etter vår og sommer... Er smått innom bloggen din for å se på den fantastiske flotte hage... og interiørinleggene dine... Vakkert sier jeg bare. Den hagen du beskriver da dere kjøpte huset er sånn vi har det nå... En stor plen... og noen få prydbusker. Vi har ikke prioritert hagen til nå, siden det har vært så mye med huset å gjøre... men nå når våren kommer er det uteområdet som står for tur og gleder meg masse til å ta tak i den... Drømmen er en sånn spennende hage som du har. Kunne godt tenkt meg noen frø, ikke nøye hvilken...hvis du er villig til å sende noen opp til nord ;O) Klem fra Hill-Iren Bakkemo, Løgstørveien 10, 8610 Mo i Rana

Tante Titti sa...

Ja, nå kom virkelig vårfornemmelsen krypende ut av pc-skjermen min. Nydelige bilder, og du verden som jeg gleder meg til vår og hagearbeidet.
Titti-klem!

Notre Maison sa...

Å ja, jeg tar gjerne imot frø hvis du har noen fra din herlige hage å dele! Nydelige bilder, akkurat slik inspirasjon en trenger når alt er hvitt ute! Klem

mamma i nord sa...

Å hjerte mitt gjorde ett hopp da jeg så du ville gi bort frø.
Her er det hagen som blir prosjekt i årene fremover, siden vi begynner å bli ferdig med det meste på huset.

Du har mange nydelige frø, men jeg vet jo ikke om disse egner seg her norde.
Det som er så trist her er att mye av staudene og slikt man får tak i her er gule, og jeg kjenner meg litt mettet på gulfarger.
Litt problematisk for meg som elsker nyanser av blå, lilla og rosa.

så har du mere å avse sier jeg gjerne ja takk.

Klem Tanja

Torill sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Underberget sa...

Hei og godt nyttår til deg! For en glede å komme over din fine blogg med hus og hage akkurat i min stil:-) Ser fram til å følge deg i det nye året og hvis du har noen frø igjen moottar jeg veldig gjerne petunia og lupin!

Underberget sa...

Nå så jeg også hvor fine lunaria og myosostis var, men trenger ikke mange frø av hver. Finner ikke din mailadresse her, men du får min postadresse på min mail fru.underberget@hotmail.com. Sender deg gjerne en liten takk for frøene så legg ved adressesn din også:-) Ha en fortsatt fin dag!

Anonym sa...

hei hei skal prøve lage konfekten du har lagt ut som du fekk av ein kollega..men ser du har skrive 5 gr smør..e da rett? eller skal det vere 50 gr? håper du har tid og svare meg:-)

Lene fra Lillehammer sa...

Til anonym.....det skal være 50 gr. Beklager, skrivefeil

Fossestua sa...

Jaaaaaa, vil gjerne ha frø....hvis du har flere igjen? Veldig, veldig, veldig lyst på frø fra den rosa Lupinen din, og gjerne også fra aqueleien og rosa brudeslør. Kommer selvsagt en overraskelse tilbake i posten til deg i såfall ;) Min adr er: Lise Gruben, saga 10, 8626 Mo i Rana.

Huset på landet sa...

Hei og GODT NYTT ÅR, Lene!
Det var noen herlige bilder du viser.
Kjenner at jeg blir glad og får virkelig vårfølelse her!
Line

Anonym sa...

Heisan.
Jeg kunne tenke med disse: Lupin ‘Pink Fairy’, Petunia double cascade orchid mist og Eucalyptus nicholii. Prøvd meg på overvintring av petunia i år etter å ha lest bloggen din. Veldig spent... :-)Mail: janeandreassen@gmail.com

Marianne sa...

Så fin hage du har!! Denne ligger det mye jobb bak:) Selv er vi helt i startfasen og dette er første sommeren med hagen vår, som dessverre har vært neglisjert av forrige eier i flere år. Men det har vært utrolig gøy å se alt som har dukket opp i løpet av sommeren. Blant annet en del vakre, gamle stauder. Jeg tenkte jeg må høre med deg om du fortsatt har frø som du gir bort? Jeg tror Lupinen Pink Fairy som du har, hadde vært helt fantastisk sammen med peonene våre!! :)))) Jeg legger ved adressen min, i tilfelle det skulle være aktuelt. Marianne Rosenberg, Båstadveien 1035, 1866 Båstad. mail: marianneros@gmail.com